De bouwvergunning van het eerste CNG-tankstation (gecomprimeerd aardgas voor voertuigen), het eerste in een reeks van 9, dat moet worden uitgevoerd onder het project CNG Roemenië, is afgegeven.
Het station Boekarest – A1 is het eerste netwerk dat wordt gebouwd als onderdeel van het project CNG Romania
Het station zal worden gevestigd in het Kika Militari-gebied, naast de snelweg A1, in Piteşti – richting Boekarest, op 500 m van de rotonde, de afslag naar Hornbach Militari, met gemakkelijke toegang vanuit beide richtingen van de ring van de hoofdstad en de snelweg A1, evenals de afslag vanuit Boekarest.
De locatie van het station komt overeen met de projectstrategie om doorvoer te bieden op het hoofdnetwerk van TEN-T, maar ook aan de aangrenzende stedelijke agglomeraties.
Het station zal de eerste van 9 van het geplande CNG-Roemenië zijn in Arad, Timisoara, Deva, Pitesti, Constanta, Craiova, Drobeta Turnu Severin en Sibiu, ervan uitgaande dat deze tegen het einde van 2019 volledig operationeel zullen zijn.
Op de inhuldigingsdatum zijn Denisson Energy en NGVA Romania, de partners in het project, van plan om het eerste communicatieplatform te lanceren tussen de actoren op de CNG-markt in Roemenië, met als doel het bewustzijn van de technologie te vergroten en de voordelen op te sommen die hierdoor worden aangeboden.
Over CNG Roemenië
Het project, verwezenlijkt door Denisson Energy en NGVA Roemenië (Natural Gas for Vehicles Association), binnen de Connection Europe Facility (CEF), heeft tot doel het eerste netwerk van tankstations voor voertuigen met gecomprimeerd aardgas in Roemenië uit te voeren langs de pan-Europese corridors.
Het project van 5,2 miljoen EUR profiteert van een medefinanciering door de EU van 85% en heeft onder andere tot doel de mobiliteit in Europa koolstofarm te maken en te verbeteren door het eerste CNG-netwerk in Roemenië op de centrale as van de belangrijkste TEN-T-wegcorridors te plaatsen, waarbij het EU-centrum en het Westen worden verbonden met de landen van het zuidwesten en de Zwarte Zee, waarbij Constanţa het eindpunt van de corridor is.
Details over het project en de implementatiefasen zijn te vinden op www.cngromania.eu
1 maart 2018